Så får du upp din lön

myntMånga unga personer känner inte till hur de ska löneförhandla effektivt på sitt första jobb. Därför startar Organet en artikelserie där de unga lär sig förhandlingsspelets "vett&etikett" i arbetslivet. Vår personaldirektör Siw Smisk med lång erfarenhet av hårda förhandlingar tipsar om de bästa knepen:

 Många ungdomar tror att de kan förhandla genom att påvisa hur de förbättrat företagets resultat eller måluppfyllelse, berättar Siw. Sanningen är att ingen i ledande ställning bryr sig särskilt mycket om sånt trams, som mest är till för att lura godtrogna aktieägare.

– Om du i stället kan fånga en chef i högre ställning på bild i en intim, berusad eller löjlig situation på firmafesten, är det ett säkert kort att visa vid löneförhandlingen, fortsätter SIw. Om du inte har någon bild kan du alltid hota med att avslöja företagets korruptionstrategi för media, även om det inte finns någon. Det biter bra i alla lägen. Ett säkert kort är också att antyda att du kan sälja företagshemligheter till någon konkurrent. Allra bäst är det förstås om det serverats hästkött i lunchmatsalen, då kan du få hur stora lönelyft som helst för att hålla tyst.