Artigt bemötande av tarmgas

grisFråga till vett&etikett: Hur man ska bete sig när någon nyser vet nog de flesta. Ett enkelt "prosit" som följs av ett "tack" från den nysande tillhör ju god uppfostran. Men hur är det med hostningar, gäspningar, harklingar, rapar och när folk släpper sig?

Det måste ju finnas viss etikett föreskriven i dessa situationer också. Eller?

Kära Eller?, Visst finns det regler också för detta, även om mindre bildade människor aldrig har fått lära sig dem: När någon hostar räcker det i allmänhet med att säga "hosti, hosti". Något tack behövs inte som svar, i detta fall. Vid gäspningar hör det till god ton att snabbt köra in ett finger i munnen på den gäspande. Här kan ett "god natt" vara ett passande svar.

Harklingar bör mötas med just en harkling - och då står det så att säga ett - ett, så inget svar behövs (annars skulle man riskera att hamna i en evighetsloop). Rapar bemöts enbart med ett överlägset leende, om det inte kommer från en äldre person - som i vissa fall kan behöva konstgjord andning.

När folk släpper sig så tror många att det räcker med att säga "prutti, prutti", men det ses i bättre kretsar som infantilt och hemmahörande i förskolan. Bildat folk svarar med ett "fy så äckligt!" och som svar förväntas då enbart ett kort "ursäkta".