Kvinna - rensa hängrännan själv

stegeEn kvinna som inte vill bli singel bör rensa hängrännan själv. Många kvinnor har hört av sig och gett oss uppskattning för vår artikelserie om Den Känslige Mannen. Vi tackar för berömmet och kastar oss raskt in i dagens tema som behandlar rensning av hängrännor.
 
Konstigt nog känner inte kvinnor till att män väldigt lätt får yrsel på höga höjder. Docent Gösta Hansson vid Lunds universitetssjukhus berättar att statistiken talar sitt tydliga språk.
 
– Förra året omkom 682 män när de rensade hängrännor. En man som kommer upp på så hög höjd kan få blodtrycksfall. Om en kvinna inte vill bli singel rekommenderar jag starkt att hon utför det här enkla jobbet själv. Ja, för en kvinna är det faktiskt en väldigt lätt arbetsuppgift.

Vad som gör att män så lätt drabbas av blodtrycksfall vid höghöjdsarbete är ett mysterium. Visserligen är syrehalten lägre där hängrännorna sitter, men det kan inte vara hela förklaringen.
 
– Jag misstänker att det handlar om vårt kollektiva undermedvetna, säger Gösta Hansson. Vi män är jordnära och inga andliga varelser. På hög höjd riskerar vi att komma i kontakt med våra känslor, och det klarar vi inte av. Kroppens försvar är att snabbt sänka blodtrycket. Plopp - och så ramlar vi ner.