Fel, fel , fel enligt genetiken!

toaJa, du ser rätt. Här håller en ung man på att förstöra sin ländrygg.
 
För kvinnor är det alltid viktigt ha en ren och fräsch toalett, men denna önskan får aldrig drivas så långt att mannens hälsa äventyras. Docent Gösta Hansson, som genomfört många studier om mannens känsliga kroppskonstitution, vill höja ett varningens finger.
 
– Genusforskningen visar att det finns tydliga biologiska könsskillnader. Vissa arbetsuppgifter passar helt enkelt bättre för kvinnor. Amning är ett sådan exempel, toalettrengöring ett annat.
 
Gösta Hansson berättar att mannens ländrygg utsätts för oerhörda belastningar när han arbetar hårt med toalettborsten.
 
– Toaborsten är tung och med sträckt arm kan tryckkraften i den nedre delen av ryggraden uppgå till 3000 kg. En livsfarlig påfrestning för en man, men ingenting för en kvinna. Det finns en genetisk förklaring. För tusentals år sedan, långt innan hästen började användas som dragfordon, var det kvinnan som drog plogen. Det styrde mannens val av livspartner. Han valde förstås den starkaste kvinnan. Det naturliga urvalet gjorde att kvinnans rygg blev starkare och starkare för varje generation.
 
– Det finns ett gammalt uttryck som säger ”hon är stark som en häst”. Det stämmer. Toalettrengöring är verkligen en skitsak för en kvinna, skrattar Gösta Hansson.