Varning: män som diskar får psoriasis

psoriasis mageEn studie vid Lunds Universitetssjukhus visar att män som diskar riskerar att drabbas av psoriasis. 50.000 män har undersökts under en 10-årsperiod och resultatet är statistiskt säkerställt. 83% av de män som någon gång under veckan tillbringar tid i diskbaljan kommer att få sjukdomen.

– Ett sensationellt resultat, berättar Gösta Hansson, medicinskt ansvarig för studien. Vi trodde att feta krämer, kortison och solljus var den bästa behandlingen. Nu har vi vetenskapligt bevis på att det räcker att hålla sig borta från diskbaljan.

Det som är allra mest förvånande är att även användandet av diskmaskin får sjukdomen att blomma ut.

– Jag rekommenderar inga män att plocka i eller ur diskmaskinen, säger Gösta Hansson allvarligt. Det är som att spela rysk roulette med sin hälsa!

Exakt vilken biologisk mekanism som ligger bakom mannens känslighet mot just disk är ett frågetecken. Men Gösta Hansson tror att han är en lösning på spåren: – Psoriasis är stressrelaterat. Mannen utsöndrar mer stresshormoner när han diskar än när han är med i ett slagsmål. I nästa studie kommer jag att undersöka om tvättmaskinen och dammsugaren har samma inverkan på mannens känsliga hormonsystem.

Se även denna länk till DN.