Inför underskottsmål

pengar sv1Regeringen överger nu det överskottsmål som tidigare gällt för statens finanser och inför i stället ett underskottsmål för att få fart på hjulen och för att undvika ett orättvist sparande av skattemedel.

– Vi tänker inte fylla de tomma laderna åt kommande borgerliga regeringar, säger finansminister Magdalena Andersson till Organet. Dessutom är det väldigt orättvist att rika Sverige ska vara rikare än de skuldsatta grekerna. Anser vi oss vara för mer?

Dessutom uppger overifierade källor inom regeringen att underskottsmålet måste till för att finansministern ska kunna ta upp nya lån för att betala pensioner för en åldrande befolkning. Om bara lånen är amorteringsfria till dagens pensionärer lämnat jordelivet så kan i alla fall ingen betala dem.

– Vi vill inte ha något elittänkande inom EU så skillnaderna måste jämnas ut, och när det inte går att höja Grekland måste vi gå före och anpassa oss, säger finansministern. Vi hoppas att alla länder inom EU så småningom inför ett jämlikt mellanmål.