Alla lektioner blir lärarlösa

parning korNästan ingen söker till utbildningar för ämneslärare på högstadiet. Göteborgs universitet fyllde sina platser på förskollärareutbildningen och de tre grundlärarutbildningarna mot fritidshem, förskoleklass till årskurs 3 och årskurs 4–6. Men på exempelvis ämneslärarutbildningen mot årskurs 7–9 var det fler tomma platser än fyllda i höstas.

Främst i ämnen som biologi, kemi och matematik står platserna tomma där. I hela landet sökte tre personer utbildning till kemilärare.

– Ja på högstadiet är ju barnen nästan akemiker, säger utbildningsminister Jan Björklund. Det är svårt nog med förskolematten för blivande lärare. Och naturvetenskap är ju inte bara ointressant utan också svårt och onödigt. Man klarar sig utmärkt utan en massa kunskaper, titta bara på Mona Sahlin och Håkan Juholt. Det räcker gott med lite sexualkunskap för att lära ungarna NO. Sätta på en p-rulle eller så, och det kan vaktisen göra.

Röster höjs nu för att rika Sverige skall gå före och visa vägen ut ur det vetenskapsberoende samhället mot det mjukare postindustriella klimatsmarta medvetandet, där eleverna slipper lärare och lär genom att undersöka varandra.