ORGANET.se

    

rss-feed för din rss-läsare, missa aldrig nya organisationer

tisdag 01 september 2009

läs och skriv i vår gästbok

kontaktinfo: webmaster@organet.se

Startsida Trendspaning Sport Kultur & Nöje Sex & Samlevnad Debatt Ledare
Hälsa & Skönhet Vett & Etikett Vetenskap Insändare Horoskop Jobbannonser Arkiv & Länkar


Nyheter


18 års fängelse blev domen för redaktör

kungliga slottet090901
Hovrätten har fastställt Lindesbergs Domsagas straff för Organets redaktör Aksel Carlsson, 72, till 18 års fängelse för förolämpning av kungen.

Carlsson skrev tidigare i Organet att kungen varit för full för att klara av HKH Prins Carl-Philips födelsedag på Kungl Slottet. Kungen ersattes då av en stand in från statist.se.

Kungen hade vid en blåsning 1,15 promille. Eftersom kungen har full straffimmunitet får han ostraffat köra rattfull om han vill. Juridiskt sett var Hans Majestät således inte berusad, varför det kränkande reportaget om att kungen var ”indisponerad” vid födelsedagen var osant.

- Jag kan bekräfta att både Riksmarskalken och redaktören polisiärt sett också var fulla på Slottsbacken, säger kommissarie Ekenrot på Rikskrim.

Burmas ambassadör säger till Organet att majestätsbrott hos dem ger livstids dödsstraff.


Hedersrelaterat grisjök upprör svinfarmare

svin090831
I vissa familjer med hedersrelaterad bakgrund förekommer idag förbud mot svinig sex. Familjernas döttrar måste hela tiden bevaka sina bröder så de inte löper iväg och parar oskyldiga grisar. En grisodlare i Malmö har polisanmält ett gäng hedersrelaterade tonårsflickor då de tvingat gårdens grisar att bära kondom.

- Det här är väldigt sällsynt, säger socialombudet Ahiramshiyay Mohratkibatakebab. De flesta flickor tycker om att se svinen para sig. Risken är då större att deras bröder blir tvungna att gifta sig med varandra när grisarna förlorat mödomshinnorna, eftersom grupptrycket från hemlandet värnar deras säd.


Ljug lögnar sig för jobbsökare

090828
Ungdomar skarvar oftare med sanningen än äldre när de söker jobb. I 20-årsåldern anser inte ens hälften att de behöver vara ärliga i sitt cv, enligt nya siffror. Och långt ifrån alla ångrar sig i efterhand. Organet har tips för dig som har samvetsproblem och tror att sanningen alltid segrar:

Tänk på att arbetsgivarna är stressade och nästan aldrig kontrollerar uppgifterna i ditt cv, så du kan i stort sett komma undan med vad som helst. Skriv gärna egna arbetsintyg med utmärkta vitsord från företag som inte finns. Fundera igenom hur din lysande karriär var innan det lilla företaget tyvärr köptes upp av en stormrik utländsk investerare och flyttade till Schweiz, så du kan svara på frågor.


Tio tips för ett bra cv

Skriv långrandigt och omständligt, så den som läser inte orkar ta sig igenom skiten - sen ringer du fem gånger om dagen och tjatar om att få komma på intervju.

Ta bara med irrelevanta meriter som din stjärnbild, din favoritfärg och hur ofta du går på toaletten.

Skriv tydliga rubriker: ”Skolk”, ”Maskning”, ”VAB” och "Mobbning".

Förklara luckorna, om du har några, med sabbatsår i Sydostasien eller Amazonas.

Formulera dig mycket formellt, gärna så slapptasken som läser inte förstår det men inte heller vill erkänna sin okunskap.

Betyg ska inte skickas med, men dra gärna till med någon finare akademisk examen.

Nämn några kompisar som referenser och ge dem imponerande direktörstitlar och högadliga namn (men med rätt mobilnummer förstås).

Förmedla en känsla av att du är vem du tror du bör vara för att få jobbet.

Kolla med facket om ditt cv är okej, och försök samtidigt smöra in dig hos fackordföranden genom att vara positiv till att ta otacksamma fackuppdrag som valberedare eller skyddsombud.

Ljug allt vad tygen håller!


GenusbytareRedaktionen klar med sitt genusarbete

090827
Personalen på den marknadsledande webbtidningen Organet fick i förra veckan, genom journalistfacket, igenom sina krav på jämn könsfördelning i företagsdirektionen.

Därefter har chefsredaktören genom strategiska tillsättningar ändrat fördelningen till hälften män, hälften kvinnor, hälften tvekönade och hälften okönade.

Den lyckade förändringen har kommit till stånd genom avancerat könsbyte av de befintliga styrelsemedlemmarna. Samtliga inblandade har dragit lott om genustillhörighet, eftersom tvekönslighet anses skapa dubbel tillfredsställelse.

Styrelsemedlemmarna vill dock inte uppge vem som dragit vinstlotten så Journalistförbundet har anlitat en könsfilosof som genomfört en könsutredning. Resultatet har ännu inte offentliggjorts men rykten säger att Anders Segelström har bedömts inneha alla fyra könen samtidigt. Jourhavande kirurg utesluter inte att ett misstag kan ha begåtts vid den komplicerade operationen. Om detta stämmer kan Segelström, om han ensam står som styrelse, tillfredställa samtliga krav på könsfördelning.


Fler ungdomar håller sig onyktra

kröken090826
Under flera år har Ungdomens Onykterhetsförbund, UOF, tappat medlemmar men nu verkar trenden ha vänt. Medlemmen Anders Segelström är 16 år och tycker att han har mycket roligare när han är snorfull.

För fyra år sedan var de nyktra ungdomarna betydligt fler än idag, socialtjänstemännen satt och rullade tummarna och uppfostringsanstalterna hade lagts ner i brist på odågor. Nu visar medlemskurvan uppåt igen och kommunaltjänstemännen diskuterar återinförande av barnavårdsnämnder och skolaga.

- Nu är det en trend i Sverige att det är många fler niondeklassare som dricker alkohol än för tio år sedan, säger Gösta Hansson som jobbar som på UOF, och tillägger att de ungdomar som dricker alkohol också är duktiga på att dricka mycket mer än tidigare.

När man går med i UOF så svär man en onykterhetsed och Gösta Hansson tror att fler tar detta på allvar och faktiskt tittar djupare i flaskan.

Hela det svenska vårdkomplexet, som sysselsätter hundratusentals människor i många led, kan äntligen dra en lättnadens suck när återväxten förefaller säkrad och nya fyllskallar nu strömmar till.


Nya humana personminor

mina090825
Efter all kritik har den svenska vapenindustrin tagit sitt förnuft till fånga och utvecklat en mer human variant av mina.

"Eftersom den svenska handelsbalansen är beroende av krigsmaterielexport måste nya produkter tas fram och nu kommer den klassiska tarmgasbomben åter till heders i ny förbättrad version", enligt ett pressmeddelande från Bofors. "Redan under andra världskrigen gjorde det svenska försvaret vissa hemliga tester när de utfodrade de värnpliktiga soldaterna med ärtsoppa under mottot 'en svensk tiger men låter skinkorna smattra' ", framgår det vidare av meddelandet.

Den nya trampminan kommer alltså att skona fötterna men gå desto hårdare åt känsliga näsor. Krigsmaterielinspektionen kommer inte heller att behöva utfärda osanna intyg för export till krigförande länder, då dessa i stället bör uppmuntras att använda den nya svenska uppfinningen. Vissa länder, som till exempel Indien och Venezuela, kommer också att erbjudas att byta ut sina gamla farliga svensktillverkade kanoner och granatkastare mot det nya ofarliga vapnet.

Att soldaterna kommer att uppskatta nytillskottet kan alla gasinkontinenta manliga rekryter som legat i lumpen och haft en "farting contest" intyga.

Greenpeace anser att det nya vapnet visserligen är mer naturligt, men oroas samtidigt av tillskottet av växthusgaser.


handspritStora problem med handsprit

090824
De kommunala gymnasieskolorna i Karlskrona överväger om de ska köpa in handsprit för att hålla tillbaka spridningen av svininfluensan. Problemet är att någon kan få för sig att dricka den.

Ett alternativ är att istället köpa in spritindränkta våtservetter, och nu har offertförfrågan skickats till det skandalomsusade brännvinsbolaget GrängesSprit. Företagets vd, Aksel Carlsson, är överförtjust och efter att redaktör Carlsson lovat elevrådets ordförande extra sugvänliga våtservetter med whiskysmak har han fått emsamnrätt som svensk hovleverantör.

- Vi satsar på produktutveckling, säger Carlsson, som har planer på både GHB-smak och en mer vuxen urinservett.

Aktiekursen för GrängesSprit sköt vid den inledande handeln i höjden, samtidigt som Dalapolisen som bäst planerar ett hemligt tillslag enär de misstänker illegalt urinerande.


090822
Ibland överträffar verkligheten dikten. Den här notisen kunde vi lika gärna skrivit här i Organet: (Sjukvårdspersonal ska be om förlåtelse vid felbehandlade dödsfall!)

http://www.sr.se/cgi-bin/kalmar/nyheter/artikel.asp?Artikel=3045807


toalettBajskurs för stressad vårdpersonal

090821
Efter att en åldring som överförts från vårdhem till ett sjukhus befunnits insmord med veckogammal avföring, ska nu personalen få gå på kurs för att öka kompetensen.

- Nu ska vår internutbildning bli ännu bättre så alla vet hur man tvättar bort gammalt bajs, säger personaldirektör Anders Ädelstjärt. I tidigare kurser har de lärt sig att tvätta bort matrester, dieselolja, napalm och tvål, men just veckogammalt bajs hade vi missat i personalhandboken.

När nyordningen är på plats kan landets åldringar glädjas åt att kunna känna sig trygga med att det finns dokumentation hur hygienen borde skötas.


Mongoliet sänkte Stockholmsbörsen

fårfett090820
Efter tisdagens kurslyft med bankerna i spetsen var det nedåt under hela dagen och när handeln stängde hade OMXS-indexet fallit med 50 procent till 132. De kraftigt fallande kursnedgångarna inom fårfettsindustrin på Ulan Bator-börsen fick svenska daytraders att tappa fattningen och sälja för allt vad tygen höll.

Analytiker tittar som bäst på vad som orsakat fallet och troligen har efterfrågan på det annars så populära härskna fårfettet fallit sedan marknaden mättats med så kallat förfalskat fårfett från grannen i syd.

"Det är inte alls samma kvalitet som på vårt äkta fårfett", säger en upprörd fåraherde på gränsen mellan steppen och Gobiöknen. "Förfalskarna struntar i materialrätten och låter inte fettet härskna till den rätta aromen. Dessutom har vi upptäckt inblandning av pandafett, som är en otillåten tillsats enligt vår livsmedelslagstiftning, och då kan det ju bara gå på ett sätt. Om vi inte kan återskapa förtroendet för fettet är hela industrin i fara."

Handeln på Stockholmsbörsen väntas nervöst följa utvecklingen under dagen och många menar att talet om en spekulationsbubbla av härsket fårfett är totalt orimligt.


Alla elever får mvg i alla ämnen!

ks090819
Nu kan svenska elever ståta med att de är intelligentast i världen. Efter avslöjanden att många skolor ger alltför många elever mvg i alla ämnen ger nu regeringen upp och förbjuder ig, g och vg i betygssystemet. Kvar blir bara betyget som visar att eleven är utomordentligt begåvad och har lärt sig mycket mer än den har förmåga att göra.

Detta betyder alltså att samtliga av landets tonåringar efter gymnasiestudierna kan komma in på vilken högskole- eller universitetsutbildning de önskar, till exempel på Karolinska Institutets kirurgutbildning.


Några funderar dock fortfarande på att välja ett jobb med lägre status som diskplockare, advokat, skurk, latrinös eller handräckningsman, även om detta är ovanligt.

Allra störst är skillnaden för de efterblivna, som i stor utsträckning uppmuntrats till högstatusyrket hjärnkirurg för att få förbättrat självförtroende. På KS praktikantavdelning för hjärnkirurgi är det ett förfärligt slafsande när Organet gör ett besök. Hjärnsubstansen stänker runt väggarna som på värsta fotbollsmatchen och HSAN-anmälningarna flyger som konfetti i operationssalarna.

- Kirurgerna här är fantastiska säger en ledsagare och presenterar överläkaren Bo-Olle, som dock ännu inte  lärt sig kommentera, men redan kan skriva ut fullt oläsliga recept.


Allt fler konstnärer mår dåligt

Sune090818
Många svenska konstnärer drabbas numera av postmodernt stressyndrom när gallerier och konstkritiker ställer alltför stora krav på ångestinnehåll i verken. En känd profil är förstås Sune Bänk som har svårt att uppmana rätt ångestnivå efter de plastikoperationer han genomgått.

"De är mitt livs största misstag", säger Bänk. "Efter att jag fick näs- och öronproteser fastsydda börjar folk behandla mig som vem som helst. Fördelen är förstås att jag kan skära av mig dem med jämna mellanrum för att väcka uppmärksamhet."

Bänks psykolog menar dock att ångesten förstörs av blotta vetskapen att utseendet kan återställas och får själv ångest när han tänker på konsekvenserna detta kan få för kulturutbudet i landet.


Mer skyddsutrustning för cyklister

militärcykel090817
I stället för dyra satsningar på nya cykelbanor och trafikljus kommer nu nya skydd för våra miljövänliga cyklister. Ett speciellt trepunktsbälte, precis som i våra bilar, kommer att lagstadgat finnas på varje cykel. Dessutom kommer cyklisterna likt våra duktiga hockeyspelare, ha benskydd, vadderade handskar, suspensoar, tandskydd, krockkudde och privat sjukhusförsäkring som basstandard för att få ge sig ut i trafiken. Cyklisterna förutsätts också rulla in sig i bubbelplast innan de ger sig nerför branta nerförsbackar.

Underjordiska cykeltunnlar planeras för tillfället under samtliga större städer i landet, vilket antas få trafiksäkerhetsverket att närma sig nollvisionen ytterligare, samtidigt som svettutsläppen kan filtreras innan de når gatuatmosfären. Bygget av tunnlarna kommer dock inte att påbörjas förrän landets ekonomi tillåter detta, alltså efter att statsskulden avbetalats. Landets biltjuvar kan nu också äntligen dra en lättnades suck, då dessa länge klagat på att hänsynslösa cyklister utsätter dem för livsfara, enligt källor.


fiskBurma inför sanktioner mot Sverige?

090814
Burma anklagar nu Sverige för att lägga sig i landets interna angelägenheter och hotar med inreseförbud för miljöpartister. Sverige har länge ställt sig tveksamt till den illojala konkurrensen samtidigt som Burma misstänks ha överskridit fiskekvoterna i Östersjön.
Sanktionerna omfattar förutom inreseförbudet frysning av bankkonton i Rangoon  och Mandalay där där den svenska regimen tros har tillgångar, som kan användas i händelse av statskupp eller meteoritnedslag.

Ännu så länge har inget svar hörts från utrikesdepartementet, men välunderrättade källor uppger på torsdagskvällen att Sveriges surströmmings-och paltexport till landet riskerar att beläggas med strafftullar, vilket kan vara början till en upptrappning.


Friidrotten förbjuder tjuvstarter

090813
Tjuvstarter förbjuds inom friidrotten från och med årsskiftet. Det Internationella friidrottsförbundet (IAAF) röstade vid sin kongress igenom regeländringen med 97 röster mot 55.

Sedan 2003 har löparna tillåtits tjuvstarta en gång, med varning som följd, varefter den som tjuvstartat eller provocerat fram en tjuvstart en andra gång har diskats. Från och med den 1 januari 2010 gäller att den som orsakar en tjuvstart diskas direkt.

Redan året efter kommer även fusk att förbjudas. Vanlig förekommande teknik som att lägga laxativ i motståndaren energidryck, preparera gymnastikskorna med knallkork eller gräva fallgrop på motståndaren tävlingsbana kommer då inte längre att tillåtas. Även misshandel, dödshot och mutor kommer att kunna leda till disciplinära åtgärder.

För fyra år sedan rekommenderade IAAF:s styrande att regeln skulle införas, men det blev aldrig någon omröstning i frågan sedan flera delegater hade hotat med att rösta ned förslaget, då den allmänt ansågs som alltför kulturchauvinistiskt.


Även prinsessan Mandoline förlovar sig

kodnom090812
Inspirerad av prinsessan Madeleine har nu även prinsessan Mandoline friat till sin hemlige älskare Aksel Carlsson. Enligt Svensk Damtidning firade familjen Carlsson på söndagen budskapet på familjen von Ackos palats i Monte Karlsson. Hovet i det lilla furstendömet bekräftar nyheten i ett pressmeddelande. Samtidigt intygar de att furst Reiner von Acko "i enlighet med grundlagens bestämmelser inhämtat regeringens samtycke".

Vid tiotiden på förmiddagen kom beskedet att regeringen efter ett extra regeringssammanträde på tisdagen fattat beslut om att tveksamt lämna sitt samtycke till äktenskap.

Ett annat hinder som måste forceras är att Aksel Carlsson ännu inte sagt ja, eftersom han tycker att han inte riktigt har åldern inne för giftermål, samt att han behöver ytterligare några år att sprida vildsäd. Samtidigt medger han att familjen von Ackos förmögenhet löser många problem. Bland annat har redaktör Carlsson stora skatteskulder till kronofogden för sin sprittillverkning på det egna bränneriet GrängesSprit, där han i egenskap av spritrevisor tagit allt för lätt på bokföringen.

- Gubben har inte så mycket till val, skrattar prinsessan samtidigt som hon kastar ett jumbopack kondomer som inte längre behövs.


Entreprenörer intelligentare än barn

entreprenörer i Indien090811
Efter att ha granskat ett stort antal vetenskapliga studier i ämnet slår en amerikansk forskare nu fast att entreprenörer ofta är intelligentare än sina barn.

- De förbluffande glimtar av begåvning och kreativitet som entreprenörer kan visa gör dem kanske inte till några Einstein, men antyder ändå att de är närmare besläktade med sina barn än vi föreställt oss, säger den amerikanske forskaren vid Amerikanska psykologiska föreningens årsmöte i Toronto på lördagen.

Det finns enligt uppgift tre sorters intelligens: den instinktivt verbala som kommer till användning för att få hjälp med att ansöka om olika bidrag, den tillämpade som visar hur bra entreprenören lärt sig att uppbåda riskkapital och den antipatiska som visar sig i förmågan att få kunder att mot sin vilja öppna plånboken.

Under arbetstid är entreprenörer enligt forskaren kapabla att medvetet försöka lura på andra människor sina visioner för att få en belöning.

- Och de är nästan lika duktiga på att lura sina kunder som att lura sina medarbetare, avslutar forskaren.


marsvinLicens för marsvin?

090810
En hemsida som marknadsför olagliga elhalsband för marsvin har anmälts till konsumentombudsmannen. På hemsidan förklaras hur marsvinsägare med hjälp av en fjärrkontroll kan ge sitt husdjur elstötar i syfte att dressera det. Monica Karlsson från Snora är smådjurspsykolog och en av dem som nu anmält sidan till Konsumentombudsmannen. Men problemet är komplext.

- Vissa marsvinsraser som är framavlade för jakt och vakthållning visar på ett mycket aggressivt beteende, säger Monica Karlsson. En del kriminella element har nu köpt mördarmarsvin av ljusskygga uppfödare för att skaffa "respekt", och för att kunna hota sin omgivning med gläfsande och huggande gnagare.

Att använda elstötar mot aggressiva mördarmarsvin som hålls som husdjur kan visserligen mota bort djuret för stunden, men gör det desto mer aggressivt mot människor i allmänhet. Risken är dessutom stor att intet ont anande barn i god tro kan försöka klappa ett okopplat marsvin. En motion är på väg i Riksdagen med krav på att att införa licens på marsvin för att begränsa antalet och förbjuda import av nya farliga raser.


huskroppDement hus på drift

090808
En huskropp på friluftsmuseet Skansen i Stockholm har avvikit från äldreboendet och söks nu av Riksantikvarien. Huset var vid försvinnandet iklätt torvtak, gick barfota på sex ben och saknade bygglov.

"Huset är lätt att missta för en jätteinsekt, så risken är förstås att det kan skrämma mindre husdjur", säger museiföreståndaren. "Samtidigt vill jag understryka att det är väldigt tamt och barnkärt - ungefär som en ponny eller Anders Lundin."

Allmänheten ombeds att ringa Skansens djur&hus-skötarrotel för tips om var huset kan gå att finna. Hittelön utlovas.


Levande kropp funnen vid badplats

bad090806
En levande kropp har hittats vid en badplats i Eskilstuna av ett par unga orienterare. Polisen säger att det ännu är oklart vem kroppen tillhör, men misstänker att det är en så kallad brukare som blivit anvisad badplatsen av stadens socialförvaltning, i väntan på praktikplats.

- Jag bara låg där och solade, säger kroppen som verkar något uppgiven där den sitter på en stol på polisens hittegodsavdelning bland upphittade cyklar, narkotika och skjutvapen.

En socialsekreterare har tillkallats för identifikation, och beräknas kunna komma någon gång de närmaste veckorna. Tills vidare utfodras kroppen med bullar och överblivna rester från polisens hamburgerluncher. Anhöriga ombeds kontrollera om någon kropp saknas och i så fall höra av sig till den lokala polismyndighteten.


marsvinAllmänheten varnas för marsvin

090805
Så kallade mördarmarsvin har under åratal rymt från sina vilthägnader och terroriserar nu Mälardalen. Allmänheten ombeds hålla sig inomhus, och viltvårdare försöker förtvivlat att reducera stammen. I Västerås har horder av aggressiva marsvin setts hugga efter i stort sett allting.

Den som råkar stöta på ett mördarmarsvin i skog och mark bör försiktigt avlägsna sig. Det sämsta man kan göra är att gripas av panik och springa, eftersom jaktinstinkten genast säger djuret att det finns ett byte att jaga. Fem stycken pitbullterriers har hittats massakrerade i Västerås där spåren leder till de ilskna marsvinen. Även större djur som kor, älgar och trädgårdstomtar misstänks ha slutat sina dagar som marsvinsföda.

En god sak är dock att de tidigare så ymnigt förekommande vildsvinen håller på att utkonkurreras helt av detta, i Sverige så artfrämmande, inslag i faunan.


GlödlampaGlödlampan får naturlig ersättare

090803
Många har oroats av vad som ska ersätta den vanliga glödlampan när den i höst förbjuds och fasas ut. Energimyndigheten har nu lyckats extrahera ljusen i alla tunnlar som synts sedan augusti förra året och kommer att fördela detta rättvist över landet.

- Eftersom denna ljuskälla knappast kommer att sina inom överskådlig tid, kan vi lugnt nöja oss med det kanske lite svagare ljuset och avvakta tills lysdioder utvecklats till ett acceptabelt alternativ, säger Gösta Hansson, generaldirektör och omvärldsanalytiker.

Skolverket är dock oroat över att elevernas läxläsning kan bli lidande och rekommenderar behövande att läsa läxor i skenet av en TV. Verket kommer att hyra reklamtid på TV4 för att sända en vit sida utan ljud en halvtimme varje kväll, för detta ändamål.


Sköterska ställde rätt diagnos

fass090801
En sjuksköterska på Södersjukhuset har anmälts till ansvarsnämnden enligt lex Maria, då hon tagit prover och ställt diagnos helt enligt gällande regelverk och dessutom undvikit att felbehandla patienten. HSAN ser allvarligt på fallet då varken biverkningar eller behandlingsskador kunnat påvisas och påtalar att sköterskan visat grov oskicklighet då patienten tillfrisknat. Självklart krävs att när ett fall som detta upptäcks skall ansvaret lämnas över till överordnad läkare för att undvika orättvist behandlingsresultat.

- Om detta får fortsätta kan vi aldrig få utökade anslag, menar landstingrådet Bengt Hansson. Dessutom har nöjda patienter svårt att acceptera höjd skatt, fortsätter Hansson och avslutar med att avslöja att sjuksköterskan nu tills vidare är satt som smakråd på landstingens kalsongförråd.


skriv gärna en kommentar i vår gästbok
läs mer i arkivet

 

 


Börja varje dag med
 ORGANET.se
satir, humor eller rent vansinne?


svennes videoknäck


 gamemagz


Organet öppnar ny eskortservice


Vi har startat en ny tjänst och anställt överviktiga män med högt blodtryck och hudeksem som vill verka i en glamorös värld. Organets pålitliga äldre man kör Ditt barn till dagis, diskar perfekt och utför kroppsmassage på hela familjen på Dina villkor. Organets eskortservice är ett alternativ till den brottsliga handeln med rumänskor och unga öststatskvinnor. Fjärran från det slippriga koppleriet för Dig som tröttnat på vackra kvinnor.

Skatteavdrag för kroppsnära tjänster gäller.
Vid intresse svar till Organets Koppleriredaktör


Ilmos annons


hotlinks.se

hus

annonsplats


annonsplats


annonsplats