Kvinna! Låt inte din man köra i helgmörkret

bil darkNu är det bevisat. En amerikansk studie avslöjar att mannens mörkerseende försvagas kraftigt under helgerna. Han bör därför inte tillåtas köra bil på fredag- och lördagskvällar.

– Vi har misstänkt det här länge, säger Gösta Hansson vid Lunds Universitetssjukhus. Jag har själv märkt att jag blir bländad och har svårt att se vägkanten i mörkret.

Den genusvetenskapliga förklaringen ligger i ögats konstruktion med tappar och stavar. Män jobbar ofta väldigt hårt i veckorna, vilket medför att deras stavar är utmattade när helgen kommer. Resultatet blir att mörkerseendet nästan helt försvinner. Först fram emot söndag kväll brukar det vara återställt.

– Kvinnor! Ta ratten från era män om ni är bortbjudna på helgerna. Säg nej även om de bönar och ber om att få köra. Det handlar om trafiksäkerhet, säger Gösta Hansson.

Kommissarie Muritz Ekenrot vid trafikpolisen berättar att han och hustrun Elisabet har gjort en en smart och rättvis överenskommelse.

– Jag kör under veckorna och hon på helgerna. Om alla par tillämpade den enkla regeln skulle många liv och mycket lidande sparas.