Varför män drabbas av diskbråck

diskI vår vetenskapsserie om Den Känslige Mannen har vi tidigare varnat för att män som diskar riskerar att få psoriasis. Men vi tog inte upp det mest självklara riskmomentet med diskning – diskbråck – en åkomma som drabbar främst unga män.

Äldre män är inte alls lika utsatta för denna förlamande åkomma. De har tidigt förstått att diskning är farligt för deras kroppar och därför avhållit sig från uppgiften.
 
Docent Gösta Hansson vid Lunds universitetssjukhus berättar att den kvinnliga kroppen är bättre fysiskt lämpad för diskning.

– Kvinnan är som regel kortare än mannen behöver inte stå böjd som en metkrok över diskbaljan. Mannens rygg är skör och tål inte den belastning som diskningen innebär. Vid hård och långvarig diskning riskerar mannen inte bara att få diskbråck, utan även pungbråck. Det är inte lika vanligt men ett minst lika allvarligt medicinskt tillstånd som diskbråcket.

– I lyxkrogarnas kök finns många avskräckande exempel, stönar Gösta Hansson och skakar på huvudet. Jag har sett diskare med pungbråck stora som meloner.