kontaktinfo: webmaster@organet.se
Startsida Trendspaning Sport Kultur & Nöje Sex & Samlevnad Debatt Ledare
Hälsa & Skönhet Vett & Etikett Vetenskap Insändare Horoskop Jobbannonser Arkiv & Länkar

Hälsa & skönhet

AbsolutÄldre dricker allt mer alkohol

090923
Fler äldre dricker allt mer alkohol, vilket lett till fler skador och dödsfall bland äldre över 65 år. Dessutom har många av de äldre blivit uppstudsiga av dryckerna, istället för att vara tacksamma för jordgubbstårtan och dragspelsmusiken på hemmet. Det visar en ny EU-studie som gjorts i tio av de 27 EU-länderna. Åldringskriminaliteten breder ut sig och pensionärsgäng har setts uppträda oartigt mot poliser och dörrvakter, när de druckit för mycket. Nu föreslås alkoholrestriktioner för alla över 65 år.

"Systemet säljer ju inte till minderåriga och har därför lätt att utvidga rutinen till överåriga", säger socialministern som funderar på ett återinförande av motboken för vissa åldersgrupper. "Jag är i princip emot ett förbud, men en motbok där alla kan få en hälsosam ranson av inte bara sprit utan också könsumgänge, insulin, laxativ och våldsamheter kan nog vara rätt väg att hålla balans i åldrandet."

På GrängesSprit i Lindesberg är man stormförtjust och utlovar extrapris för pensionärer på nykokt finkel om förslaget går igenom.


biffÄr mat onödigt?

081030
Det finns få, om ens några, helt övertygande bevis för att vi människor behöver mat. En professor i näringslära Organet talat med menar att vi helt enkelt måste sluta äta tills nya bevis tagits fram:

- Om nu de nya resultaten visar att vi inte behöver äta är det ett fruktansvärt slöseri med åkerareal att odla grödor. Jag har rekommenderat alla berörda myndigheter att sluta med luncher i skolor, på äldreboende och sjukhus till att börja med. Om det sedan visar sig att maten behövs kan vi ju alltid återinföra den igen. Vi kan helt enkelt inte syssla med en massa obevisade aktiviteter, när priset är så högt.

En positiv bieffekt med nytänkandet är att vi inte behöver vara oroliga för miljögifter, då de inte längre smiter med mat in i kroppen. Dessutom förväntas stora åkerarealer kunna läggas i träda vilket berättigar landets bönder till EU-bidrag på en nivå endast medelhavsländerna tidigare kunnat uppnå.


Rekordbanta med rutten ek!

080805
Atkins, GI, flygvärdinnemetoden... Det finns hur många sätt att banta som helst, men ingen metod är egentligen hundraprocentigt effektiv.

Den pensionerade lantbrukaren Henry Slepersaj har nyligen bantat bort 112 kg med en metod som han har utvecklat själv.

- Det är inga konstigheter, berättar Henry. Jag tittade på tvestjärtarna och konstaterade att det är omöjligt att hitta några feta exemplar. Så jag utgick från det tvestjärtarna äter, nämligen trä, gärna rutten ek.

Under snart ett års tid har Henry före varje måltid ätit en ljummen blandning av rutten ek utrörd i vatten. Kilona har formligen rasat av honom. Idag väger han bara 47 kg.

Henry har en egen teori varför metoden fungerar så bra:

- Det är så in i helvete äckligt. Det sista man vill tänka på efter att ha fått i sig några skedar rutten ek är mat. Gud, vad jag är hungrig.


Efter mödomshinnor kommer hemorrojder

080804Karolinska
När det nu uppdagats att landtinget betalar operationskostnader för rekonstruktion av mödomshinnor, kommer även hemorrojder att rekonstrueras - av rättviseskäl.

-Om en ska ha måste alla få, säger sjukvårdslandstingsrådet bestämt. Vi har funderat på vilka hinnor som kan vara likvärdiga och strukit blindtarmar och hornhinnor eftersom de operationerna blir dubbelt så dyra.

Om landstinget valt dessa andra hinnor hade de sedan blivit tvungna att erbjuda dubbla mödomshinnebyten. Det blev alltså hemorrojderna som vann. Att erbjuda män mödomshinnor, som också föreslagits, kan endast vara meningsfullt i vissa undantagsfall.

Fotnot: Sjukhuset på bilden har bara lite med artikeln att göra


Allvarligt drunkningstillbud vid tarmsköljning

080413
När en femtioårig pojke skulle tarmsköljas på Akademiska Lasarettet i morse hände det som inte får hända - en slang råkade spricka. Patienten fick så mycket vätska i fel tarm att han svävade i livsfara. En rådig läkare, som av en händelse råkade befinna sig på sjukhuset, ingrep och räddade troligen livet på patienten. I detta fall tillgreps en variant på mun-mot-mun-metoden, nämligen stjärt-mot-stjärt
-metoden.

-Detta borde ingå i alla första hjälpenkurser, säger läkaren. Det är ju bara att trycka ändtarmsöppningarna mot varandra och blåsa på. Hundratals liv skulle kunna sparas om bara metoden kom till allmän kännedom.


Skola delar in barn i snygga och fula klasser

080401
Stenspräckeskolan i Stenspräcke har delat in barnen redan i fjärde klass efter hur snygga de är. De fulaste barnen får gå i en speciell "fulklass" där de får extraundervisning eftersom undersökningar pekar på att fula barn behöver extra studiestöd. Kommunledningen rasar mot principen, men rektor Siv Svensson på skolan går i försvar:

- De fula barnen behöver vårt stöd och ska inte behöva känna sig underlägsna sina klasskamrater. Klasserna kommer ju i alla fall att delas på högstadiet. Dessutom kommer varje fulklass att få en ful lärare som blir en fin ful förebild.