kontaktinfo: webmaster@organet.se
Startsida Trendspaning Sport Kultur & Nöje Sex & Samlevnad Debatt Ledare
Hälsa & Skönhet Vett & Etikett Vetenskap Insändare Horoskop Jobbannonser Arkiv & Länkar

Hälsa & skönhet

Allvarligt drunkningstillbud vid tarmsköljning
080413
När en femtioårig pojke skulle tarmsköljas på Akademiska Lasarettet i morse hände det som inte får hända - en slang råkade spricka. Patienten fick så mycket vätska i fel tarm att han svävade i livsfara. En rådig läkare, som av en händelse råkade befinna sig på sjukhuset, ingrep och räddade troligen livet på patienten. I detta fall tillgreps en variant på mun-mot-mun-metoden, nämligen stjärt-mot-stjärt
-metoden.

-Detta borde ingå i alla första hjälpenkurser, säger läkaren. Det är ju bara att trycka ändtarmsöppningarna mot varandra och blåsa på. Hundratals liv skulle kunna sparas om bara metoden kom till allmän kännedom.


Skola delar in barn i snygga och fula klasser
080401
Stenspräckeskolan i Stenspräcke har delat in barnen redan i fjärde klass efter hur snygga de är. De fulaste barnen får gå i en speciell "fulklass" där de får extraundervisning eftersom undersökningar pekar på att fula barn behöver extra studiestöd. Kommunledningen rasar mot principen, men rektor Siv Svensson på skolan går i försvar:

- De fula barnen behöver vårt stöd och ska inte behöva känna sig underlägsna sina klasskamrater. Klasserna kommer ju i alla fall att delas på högstadiet. Dessutom kommer varje fulklass att få en ful lärare som blir en fin ful förebild.