kontaktinfo: webmaster@organet.se
Startsida Trendspaning Sport Kultur & Nöje Sex & Samlevnad Debatt Ledare
Hälsa & Skönhet Vett & Etikett Vetenskap Insändare Horoskop Jobbannonser Arkiv & Länkar

Vetenskap

Mördarsniglarna anfaller
080428
Föreningen för plågsamma djurförsök ogillar förslaget att införa nematoder (små maskar) för att avliva mördarsniglar.

-Vi menar att det är dags att statuera exempel, säger Benito Snigelini, som är föreningens ordförande. De små djävlarna ska plågas. Här i Sverige är de inte välkomna. De får åka tillbaka till Norge där de hör hemma. Vi rekommenderar dessutom våra medlemmar som har vapenlicens att skjuta oinbjudna sniglar. Endast överbestraffning i avskräckande syfte biter på dessa marodörer. För mindre överträdelser kan tvångsmatning med kvicksilvertoxinat räcka.

Snigelskyddsföreningen hänvisar dock till ny statistik som visar att hårdare tag mot sniglarna inte minskar antalet uppätna exemplar.

"Kannibalism är visserligen allvarligt, men med rätt kriminalvård tror vi mördarsniglarna kommer att kunna anpassas till samhället" menar snigelaktivisterna. "Dessutom måste utökad ungdomsverksamhet för småsniglar prioriteras."


Producentansvar för matvaror ger bajs i retur
080401
Storkökens skyldighet att återlämna returmat har utökats till att även gälla det egna hushållet. Beslutet fattades i riksdagen den sista mars. Således ska all överbliven mat i hemmet som korvskinn, grötrester, räkskal samt drinkslattarna från efterfesten, returneras till handeln.

En positiv nyhet är att även avföringsprodukterna från matsmältningen ska sorteras ut och återlämnas till affären. Eftersom färdigmat består av många ämnen som inte kan skiljas ut har konsumenten rätt att lämna returmat samt avföring till vilken butik som helst. Klokt tänkt.

- Det är inget konstigt med det här, säger Siv Svappavara på Statens Returråd. Bilbatterier, dynamit och speglar lämnas sedan länge in. Och elektronikkedjorna tar tillbaka uttjänta apparater.

- Lägg ingen tidning i toastolen för att ta upp avföringen. Den blir bara blöt och trasas lätt sönder. Använd hålsleven, tipsar Siv. Vid lös avföring tas även själva stolen med för tömning.


Ska våra bilar ha vindmölla eller sladdvinda?
080421
I ett upprop till sina partivänner ställer fekaliekommunikatör Solbritt Kotte, miljökramarna frågan om vilka bilar som skall tillåtas i framtiden. Striden står mellan bilar utrustade med vindkraftverk och en bilmodell med sladdvinda av samma typ som en dammsugare, som kopplas till närmaste eluttag. Sladdarna går av praktiska skäl dock inte att göra längre än fem mil. I glesbygd kommer då myndigheterna behöva installera stolpar med eluttag längs de större vägarna. Beslut får dock vänta medan frågan om trådbilar - modell trådbuss, utreds. Dessa har fördelen att omöjliggöra farliga omkörningar.

Solbritt Kotte vill samtidigt förbjuda öl- och groggdrickare att rapa för att minska koldioxidutsläppen.

-Sammantaget kommer dessa förslag att vara en föregångsbild för Kina och Indien. Vi måste visa dessa länder hur de ska lösa sin miljö, säger Kotte initierat.

Bilen kan drivas både av fartvind, motvind och sidvind
 


Lär dig avslöja en falsk Bankomat
080403

Många läsare har hört av sig och undrar hur man ser om en Bankomat är manipulerad. Kurt Kraka på Svenska Bankföreningen har några säkra sätt att avslöja en falsk Bankomat.

- Lägg örat emot och hör om den låter ”nje nje nje nje”. Då är den falsk, säger Kurt Kraka. Man kan också titta på hur själva texten Bankomat ser ut. Det är inte helt lätt, men B:et brukar vara lite mindre på de falska automaterna.

Kurt Kraka vill också komma med ett tips till synsvaga:

- Dunka till ordentligt på fronten med en hammare eller en sten. Då märker man om Bankomaten inte är sjyst.

Titta noga. Den ojämna texten avslöjar att Bankomaten är falsk.


080401
Kroppens mest intelligenta muskel finns där bak

Vissa muskelbyggare tror att hjärnan är kroppens mest intelligenta muskel. Studier visar dock att i den gruppen ligger hjärnan i vila. Och hjärnan är för övrigt ingen köttmuskel även om hjärncellerna i några kulturer ses som en ätbar delikatess. Sanningen finns längre ner – i stjärtskåran. Ingen tankeprocess kan tävla med analöppningens slutmuskelfunktion.

Normala personer kan med viljans hjälp fjärrstyra slutmuskeln och låta väder eller fast materia passera analöppningens ventil efter behov. Fenomenet har studerats ingående i elevförsök vid Medicinska Institutet. Slutsatsen är att analöppningens avancerade styrmekanik vida överträffar den mänskliga hjärnans handlingsförmåga.

- Våra undersökningar visar även att anusfunktionen hade stor betydelse när människan började gå på två ben, berättar medicine kandidat Arnold Extner.

Genom att släppa ut det egna smörjmedlet vid lös mage (så kallat stjärtsmör)  kunde den upprättgående människan, Homo Erectus, klara av att vandra längre sträckor på savannen i sitt sökande efter föda.

- Våra försök visar att den som är lös i magen orkar gå 14 procent längre. Jag skulle vilja testa detta i stor skala under Vasaloppet, säger Arnold Extner entusiastiskt.